Vivien Veldhuizen

GZ-psycholoog/ Seksuoloog

Mijn naam is Vivien Veldhuizen en ik ben werkzaam als GZ-psycholoog/ Seksuoloog in Rotterdam. Het werkveld van een seksuoloog is breed. Bij seksuele problemen zoals pijn bij het vrijen kunnen zowel fysieke als psychologische oorzaken een rol spelen. Stress en veel piekeren kunnen van invloed zijn op je seksualiteitsbeleving. Spanningen kunnen in je lichaam gaan zitten en dus ook in het bekkenbodemgebied. Dat kan pijn bij het vrijen veroorzaken en door de angst voor pijn wordt het bekkenbodemgebied verder aangespannen, waardoor er nog meer pijn ontstaat. Door de pijn wordt een vrouw minder opgewonden en ook dat kan de pijn verergeren. Vrouwen komen op die manier in een neerwaartse spiraal terecht met hun partner en ervaren moeite om hier samen uit te komen. Ik zie vrouwen voor een intakegesprek om uit te zoeken wat de oorzaak van de seksuele problemen is. Vaak komt hun partner dan mee, maar het is ook mogelijk een afspraak alleen in te plannen. Soms is een aanvullend fysiek onderzoek bij een medisch specialist – vaak is dat een gynaecoloog – noodzakelijk. Wij adviseren daar dan in. Verschillende behandelingsvormen zijn mogelijk; individuele therapie, partnerrelatietherapie en een vrouwengroep. Welke behandelvorm het meest geschikt is hangt af van de wensen van de vrouw, de veronderstelde oorzaken en het advies van de groep seksuologen waar ik in werkzaam ben.

Veelgestelde vragen:

Met welke vragen en klachten kan je bij mij terecht?

Je kunt bij mij terecht wanneer ja last ervaart van verminderd seksueel verlangen of er een verschil in verlangen bestaat tussen jou en je partner. Ook kan behandeling worden geboden wanneer je problemen ervaart met opgewonden raken, er seksuele pijnklachten bestaan of je orgasmeproblemen ervaart. Tot slot kunnen ontevredenheid over de seksuele relatie en twijfels rondom de seksuele oriëntatie (homoseksualiteit of biseksualiteit) een reden zijn om behandeling te zoeken.

Ik heb last van pijn bij het vrijen en mijn partner en ik hebben een kinderwens.
Graag zouden wij op een natuurlijke manier zwanger willen raken. Is dat mogelijk?

Veel stellen melden zich aan wanneer er een kinderwens is ontstaan en de pijn bij het vrijen hen belemmert zwanger te raken op een natuurlijke manier. Ik bied behandeling gericht op het verminderen van de pijnklachten. Soms is het daarnaast wenselijk om ook bekkenfysiotherapie te volgen om meer controle te leren krijgen over de bekkenbodemspieren.

Waar kan ik behandeling krijgen?

Ik ben werkzaam in Rotterdam. Aangezien ik een onderdeel ben van een groot landelijk netwerk van seksuologen kan ik je doorverwijzen naar een seksuoloog bij jou in de buurt.