Tami Kalir

Mijn naam is Tami en mijn praktijk heet Doula-Li. Als doula vind ik een positieve bevalervaring essentieel. Voor jou als aanstaande moeder, maar ook voor je kindje. Als de bevalling aangenaam verloopt, zorg je ervoor dat jouw kindje de beste start krijgt die er is. Ik geloof in de kracht van de vrouw. En dat betekent dat ik je de ruimte geef een actieve rol aan te nemen. Zo blijf jij en je partner aan het roer staan van alle beslissingen die er genomen worden.

Natuurlijk kies je voor een doula die je zelfvertrouwen geeft om op eigen kracht veilig te bevallen. Iemand die positieve energie meebrengt. Ik ben getrouwd, heb twee zonen en ben al langer werkzaam in de wereld rondom zwangerschappen en bevallingen. Opgeleid tot fysiotherapeut heb ik jaren ervaring als zwangerschapsdocent en docent Shantala babymassage.

Voor meer informatie www.doula-li.nl en te volgen op Twitter @Doula_li

Veel gestelde vragen over een Doula

Wat is een Doula?

Het woord doula komt uit het Oudgrieks. Het betekent ‘dienende vrouw’. Tegenwoordig is een doula meer een zwangerschap- en bevallingscoach. Een begeleidster die aanstaande ouders op een niet medische manier ondersteunt. Ze zorgt ervoor dat ouders belangrijke keuzes zelf kunnen nemen, dat ze aan het roer blijven staan. Tijdens de zwangerschap, de geboorte en de periode kort hierna.

Dat het werk van een doula zin heeft, is bewezen. Diverse onderzoeken wijzen namelijk uit dat haar aanwezigheid – naast die van de verloskundige en gynaecoloog -positieve effecten heeft. Zo ervaart de vrouw de bevalling met een doula positiever, veiliger en minder pijnlijk.

Wat doet een Doula?

Een doula begeleidt jullie bij de bevalling. Dit begint al met een intensieve voorbereiding waarin ze jullie persoonlijke situatie en wensen rond de bevalling leert kennen. Ze komt zodra de bevalling begint. Ze steunt, stelt gerust, moedigt aan en geeft vertrouwen in eigen kunnen en kracht. Ze is als enige professional vanaf het moment dat de geboorte zich aankondigt alleen bij jullie bevalling betrokken en ze blijft tot ruime tijd na de geboorte van jullie kindje. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de continue steun van een doula bevallingen zo’n 25% sneller doet verlopen. Ook is er minder behoefte aan medische pijnstilling en vinden er minder kunstverlossingen plaats.

Ik heb een partner. Waarom zou ik dan ook nog een doula willen?

Je partner is samen met jou betrokken bij de geboorte van jullie kindje. Jullie worden immers ook samen ouders. Als je wilt dat je bevalling voorspoedig verloopt, is het belangrijk dat je partner er helemaal voor jou kan zijn. En dat allerlei praktische zaken niet in de weg staan van de aandacht die je partner voor jou kan hebben. Er helemaal voor jou zijn betekent ook dat je partner steun krijgt, zodat onzekerheid en onervarenheid geen rol spelen tijdens de bevalling. Een doula zal jullie met haar ervaring en kundigheid als een team coachen. Zij hoort en steunt jullie. Mensen die kiezen voor een doula kijken veel positiever terug naar dit zo kostbare moment van de geboorte van hun kindje.