Borstvoeding

borstvoeding

Ook voeden kan zonder zorgen!

De band tussen jou en je kindje begint natuurlijk niet pas na de geboorte. Die start al bij de voorbereidingen die je treft om zwanger te worden en (veilig) te bevallen. Dus dan ga je gezond(er) leven, lees je over wat er mogelijk is en bedenk je wat jij en je partner prettig zouden vinden. Borstvoeding is een onderwerp wat ook aan de orde komt. En dat is logisch. Want dit is de fase die het meest natuurlijk en naadloos aansluit op de geboorte.

Tegenwoordig twijfelen vrouwen weleens. Wel of geen borstvoeding geven? Wat is slim? Maar als je je bedenkt dat baarmoeders bedoeld zijn om kinderen te baren, is het dan niet meer dan logisch om je borsten te gebruiken voor borstvoeding. Het is natuurlijk. En moedermelk is heel gezond voor je kindje. En alleen daarom is het wat ons betreft zeker het proberen waard!

Om borstvoeding geven makkelijk te maken

Natuurlijk maak je beslissingen rondom je zwangerschap en bevalling niet over een nacht ijs. Daarom hebben we de voordelen van het geven van borstvoeding voor je op de rij gezet. En mocht je tijdens het geven van borstvoeding straks toch tegen obstakels lopen… maak je dan vooral geen zorgen. Via deze site kun je contact opnemen met onze lactatiekundige van praktijk Aidulac. Je kunt haar een persoonlijke vraag stellen, die er (hopelijk) voor zorgt dat borstvoeding geven weer fijn wordt. Zo kun je optimaal genieten van deze unieke fase in je leven. Samen met je partner en je kindje.

Borstvoeding geven…

…bevordert de hechting tussen moeder en kind
Als je borstvoeding geeft, komt namelijk het hormoon oxytocine vrij in het lichaam van de moeder. Het is bekend dat dit hormoon zowel het samentrekken van de baarmoeder als de melkstroom (toeschietreflex) bewerkstelligt. Maar het zorgt ook voor het ontwikkelen van moederlijk gedrag en stimuleert de hechting tussen moeder en kind.

…geeft je veel zelfvertrouwen
Er is niets verbazingwekkender dan te kijken naar een mollige baby, en te weten dat de enige voeding die dit vrolijke schepseltje heeft gekregen is gemaakt door jouw eigen lijf. Dat geeft je een enorme boost.

…helpt je om sneller te herstellen
Tijdens je zwangerschap wordt je baarmoeder ongeveer 20 keer zo groot. Borstvoeding geven helpt de baarmoeder weer snel te krimpen naar de grootte van voor de zwangerschap (ook nu zorgt het hormoon oxytocine hiervoor). Vrouwen die geen borstvoeding geven, zullen altijd een iets vergrootte baarmoeder houden. Deze krimpt namelijk niet terug naar de oorspronkelijke grootte.

…voorkomt bloedingen na de bevalling
Het hormoon oxytocine zorgt dus voor het samentrekken van de baarmoeder. Hierdoor kan de placenta worden uitgedreven. Ook zorgen deze samentrekkingen ervoor dat de bloedvaten van de moeder die eerst de baby van voeding voorzagen, worden afgesloten. En hiermee wordt overmatig vloeien tegengegaan. Vrouwen die geen borstvoeding geven krijgen vaak synthetische oxytocine toegediend om overvloedig bloedverlies tegen te gaan.

…helpt je snel zwangerschapskilo’s te verliezen
Borstvoeding geven kost ongeveer 500 kilocalorieën extra per dag. Geef je borstvoeding dan verlies je dus over het algemeen sneller gewicht dan vrouwen die dit niet doen. En een bijkomend voordeel: als je buikje sneller verdwijnt, heb je een kleinere kans op borst- en eierstokkanker. Hetzelfde geldt voor de kans op osteoporose.

…werkt kalmerend
Zo kalmerend zelf dat het zomaar kan gebeuren dat je slaap valt tijdens het ‘werk’. En wist je dat zelfs kolven en op het werk een hele goede manier kan zijn om even bij te komen en opnieuw te focussen op een drukke werkdag? Het werkt echt! Ook nu is het hormoon oxytocine aan het werk. Het zorgt ervoor dat de bloeddruk verlaagt en dat kalmeert.

…biedt je kindje bescherming tegen eczeem en voedselallergie
Onderzoek wijst uit dat het geven van borstvoeding preventief werkt tegen het krijgen van atopisch eczeem. Het effect is zelfs merkbaar tot aan de volwassen leeftijd! Wanneer je langer dan 1 maand borstvoeding geeft, zonder bijvoeding van andere melkproducten, biedt dit ook nog eens een aanzienlijke bescherming tegen voedselallergieën. Dit geldt ook voor astma.

…is makkelijk!
Je hebt je voeding immers altijd bij de hand in een natuurlijke verpakking. En… ook handig, moedermelk heeft altijd de juiste temperatuur en hoeft niet te worden klaargemaakt. Je kunt dus altijd borstvoeding geven op het moment dat je kindje het nodig heeft. Dit alles bespaart jou tijd, energie en geld.

…ook je partner kan het
mamascent in useKolf je je melk, dan is het ook voor je partner mogelijk moedermelk aan jullie kindje te geven. Zo hecht de baby zich aan jullie allebei. En lukt dit nu niet meteen, laat je niet uit het veld slaan. Er zijn lactatiekundigen die je kunnen steunen en adviseren. Ook zijn er tal van slimme oplossingen die je kunnen helpen toch samen melk te geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van Mamascent?  Een pad dat ervoor zorgt dat het flesje naar de moeder ruikt. En je kindje dus ook gekolfde melk makkelijker drinkt. Zelfs iets grotere kinderen merken het verschil. Zie hier!

De voordelen van moedermelk

  • Je kindje wordt kalm van moedermelk

Moedermelk bevat bepaalde stoffen die als een soort slaapmiddel werken voor vermoeide baby’s. Zelfs als een baby niet in slaap valt, zal deze zeker kalmeren en gemoedelijker worden na het drinken uit de borst (of uit de borst gekolfde melk).

  • Moedermelk is schoon, vrij van schadelijke bacteriën en beschermt tegen infecties

Moedermelk bevat alles wat je kindje nodig heeft: eiwitten, vetten, melksuiker, vitaminen, ijzer, mineralen, water en enzymen, in precies de hoeveelheden die voor een optimale groei en ontwikkeling nodig zijn. Ook bevat moedermelk stoffen die voorkomen dat schadelijke bacteriën in de ingewanden groeien en darminfecties en diarree bij je kindje veroorzaken.

  • Moedermelk houdt je kindje gezond

Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben een lager risico op wiegendood (SIDS). Ook zijn ze zijn minder vaak ziek. Ze hebben over het algemeen namelijk minder middenoorontstekingen en minder luchtweginfecties. Maar moedermelk heeft zelfs een werking op de lange termijn. Onderzoek wijst uit dat baby’s die borstvoeding krijgen, in hun latere leven minder vaak diabetes, hartaandoeningen, eczeem, astma en andere allergische aandoeningen ontwikkelen.

  • Moedermelk heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen

Onderzoek toont aan dat kinderen die borstvoeding krijgen een betere visuele ontwikkeling en een scherper gezichtsvermogen hebben.

Zo geef je borstvoeding!

Nu je veel argumenten hebt gelezen waarom je WEL voor het geven van borstvoeding zou moeten kiezen, zit je misschien nog met een paar kleine vragen. Waaronder: wat is een goede houding om borstvoeding te geven. Er is veel mogelijk. En wij hebben een site gevonden die je dat heel goed laat zien. Klik hier als je meer wilt weten over borstvoedingshoudingen.