Watsu

Ontspanning gericht op lichaam en geest

Door Jacqueline Lootsma

IMG_9664De zwangerschap kan je op verschillende manieren begeleiden. Ik heb er voor gekozen om dit te doen via ontspanning in heerlijk warm water – 35°C. Met het geven van Watsu®-sessies, kom ik natuurlijk ook in aanraking met zwangere vrouwen.
Water is een belangrijk energie-element voor de mens. Wij bestaan voor een groot deel uit water en als groeiende baby drijven we in het vruchtwater, het is onze eerste leefomgeving. Vandaar dat de mens zich verbonden voelt met water.

Oeroude element

Water, het oeroude element, de oorsprong van alle leven op aarde. 2/3 van het aardoppervlak wordt nog steeds bedekt met water. Water is een levenskracht, de bron van ons bestaan en de bron waarin we het leven starten. Het geeft kracht, energie, omarmt en het beschermd het kindje in de baarmoeder. Het geeft warmte, koestering, de mogelijkheid om te groeien en vrij te bewegen. Water wordt vaak geassocieerd met vreugde en speelsheid, een gevoel van geluk. Het helpt je om geestelijk te kunnen ontspannen.

Wat betekent Watsu® precies?

Watsu bestaat uit: WA-ter & shi-ATSU. Water, de bron van het leven, de levenskracht.
Shiatsu, een oosterse geneeswijze die zich erop richt dat de energiebanen in het lichaam (meridianen genaamd) gestimuleerd worden weer vrij te gaan stromen en evt. blokkades (ziekte) verminderen, het lichaam stimuleren tot zelfgenezing.

Zich over geven

IMG_9753

Tijdens een Watsu sessie wordt de ontvanger gedragen, 70% draagt het water, de rest wordt gedragen door de Watsu-gever. Door het wegvallen van een groot gedeelte van de zwaartekracht, voelt de ontvanger zicht gewichtloos. Het warme water omarmt en streelt het lichaam, masseert de huid en stimuleert de zintuigen. De ritmische bewegingen, de rekkingen en strekkingen, de massages, gegeven door de gever, in samenwerking met de opwaartse druk en evt. weerstand van het water. Allemaal zaken die ertoe bijdragen dat de ontvanger zich zowel lichamelijk als geestelijk kan ontspannen en laten meevoeren met de stroming van het water.

De bewegingen zijn zachte, geleidelijke draaiingen en strekkingen, zij verlichten de druk die stijve, onbuigzame spieren en gewrichten hebben op de zenuwen. Hierdoor ervaart men een grotere flexibiliteit, vrijheid en een vermindering van ev. pijnklachten.
Er ontstaat een zeer diepe staat van ontspanning en een goede doorstroming van energie.

Watsu tijdens zwangerschap als voorbereiding op de bevalling

IMG_9822
Ook voor de zwangere is het waterwerk uitstekend geschikt ter voorbereiding op de bevalling. Een zwangere vrouw vindt het heerlijk om de gewichtloosheid te ervaren. Moeder en kind genieten samen van de warmte en geborgenheid van het water.
Tijdens de zwangerschap kunnen er zich allerlei pijntjes en ongemakken voordoen. Door in het warme water te zijn, gecombineerd met de zachte, rustige bewegingen en het drijven, komt de zwangere vrouw tot rust. Een vermindering van rugklachten en vermoeidheid kunnen plaatvinden. Ze kan hierdoor een diepere band met haar kind ervaren.

Het water in ons lichaam zorgt niet alleen voor het leven, het transport van levensnoodzakelijke stoffen, maar herbergt ook gevoelens en herinneringen. Door in contact te gaan met water, je over te geven aan het water, maak je onbewust contact met herinneringen/gevoelens die liggen opgeslagen in je lichaam. Voor de meeste mensen zijn dat positieve gevoelens, herinneringen aan het ontstaan van het leven, in de veilige en warme baarmoeder. Water, de energiebron, waaruit je ontstaan bent, geeft je ook later weer energie, je kunt er nog steeds in zweven en je vrij bewegen, je bent weer bijna gewichtloos. Vandaar dat veel vrouwen tijdens de zwangerschap zich sterk aangetrokken voelen tot water. Niet alleen vanwege het positieve lichamelijke effect, van gewichtloosheid, ontspanning, vermindering van klachten. Je kunt het zien als een symbolische terugkeer naar de moederschoot, het vruchtwater, de bron van ons bestaan, het oerelement als levenskracht.

Watsu® in Nederland

We hebben in Nederland een landelijke Watsu® organisatie met een breed aanbod aan trainingen, workshops en gecertificeerde, professionele opleiding: Stichting Watsu® Nederland. We geven met veel passie onze kennis door en leiden mensen op, die de methodiek weer complementair kunnen inzetten in hun eigen professie. Verspreid door Nederland zijn goed opgeleide, gekwalificeerde watsu- practitioners, die bevoegd zijn om sessies te geven: www.watsu.nl

Zelf ben ik werkzaam als verpleegkundige op een eerste hulpafdeling voor hart- en longpatiënten. Mijn eigen Watsu®praktijk is gevestigd in Alkmaar. Ik werk vooral gevoelsmatig en energetisch. In dit prachtige waterwerk combineer ik de bewegingen van Watsu, Healingdance en Waterdance met de bewegingen en de energieën van de dolfijnen en walvissen.

Ik dein op en neer en ervaar de behaaglijke warmte van het water. Ik ervaar een totale ontspanning en kom tot rust. Tijd en ruimte verdwijnen. Ik voel zowel vrijheid als verbondenheid. Wat een genot, heerlijk!

Voor meer info en uitleg: www.dolphindreams.nl