Marianne van der Schans, Verloskundige

“Omdat we staan voor keuzevrijheid van de barende”

MarianneVDSchansMijn naam is Marianne van der Schans. Ik werk nu ruim 6 jaar als verloskundige en het leukste aan ons vak vind ik dat we met hoofd, hart en handen kunnen werken. Ik maak samen met een vrouw en haar partner de afweging hoe ver we kunnen gaan om haar (en het kindje) gezond en krachtig uit een bevalling te laten komen waarbij weeën meewerken aan dit proces. Het belangrijkst om baringspijn te kunnen hanteren is om te werken aan ontspanning tijdens de pauze tussen de weeën.

Ik werk met Mama-TENS omdat deze de aanmaak van endorfine, het hormoon dat het lichaam laat ontspannen, kan bevorderen. Tegelijkertijd wordt de pijndrempel door Mama-TENS verhoogd omdat er minder pijnprikkels aan de hersenen worden doorgegeven. Vrouwen die graag controle willen houden, hebben met Mama-TENS iets in handen waarmee ze de afleiding van pijn zelf kunnen reguleren, wat de baring positief kan beïnvloeden.

Een vrouw die in de zwangerschap al angstig is voor pijn die komen gaat, wijs ik onder andere op de mogelijkheid van Mama-TENS. Een vrouw is ervoor gemaakt om een kind te baren maar het is niet de bedoeling dat de pijn gaat tegenwerken. Er zijn ook vrouwen die in een geboorteplan aangeven dat ze Mama-TENS willen gaan gebruiken.

Ik ben voor een standaard vergoeding omdat ik denk dat Mama-TENS de vraag naar medicamenteuze pijnstilling (die ook vergoed wordt) kan verminderen en er aan het gebruik van Mama-TENS, als natuurlijke pijnbestrijder, geen nadelen verbonden zijn. Vrouwen kunnen hiermee gewoon blijven bewegen! Bovendien kunnen vrouwen Mama-TENS al in de zwangerschap bestellen en veilig uitproberen bij bijvoorbeeld slapeloosheid en lage rugpijn om er vertrouwd mee te raken.

Verloskundigen_WaddinxveenHet is mijn ervaring dat niet elke vrouw Mama-TENS prettig vindt, net zo min als elke vrouw in dezelfde houding wil bevallen. Er zijn ook andere manieren om een barende te ondersteunen, op een wijze die zij fijn vindt. Toch vind ik dat Mama-TENS standaard beschikbaar moet worden binnen de verloskunde. Vrouwen moeten hierom kunnen vragen, onafhankelijk van plaats en begeleider, omdat we staan voor keuzevrijheid van de barende.

Marianne van der Schans, Verloskundige

Jan. 2013