Petra ter Veer, vroedvrouw

Iedere verloskundige zou een MamaTENS op zak moeten hebben

Petra ter Veer“Van dichtbij het wonder ervaren van een geboorte en de transformatie begeleiden van een vrouw naar een moeder; die privileges heb ik als vroedvrouw. Ongelofelijk bijzonder. Iedereen is immers uniek en zo ook iedere baring. Ik werk in de gemeente Overschie in Rotterdam en ervaar nog dagelijks dat geen dienst hetzelfde is. Het niet kunnen voorspellen hoe een baring gaat lopen en wanneer deze zal aanvangen, geeft een positieve spanning die ik als zeer prettig ervaar.

Door ervoor te zorgen dat een vrouw volledig zichzelf kan zijn en door goed naar haar te luisteren, bouw je in korte tijd een vertrouwensband op die de bevalling alleen maar ten goede zal komen. Dat vind ik het belangrijkste van mijn vak en als mijn cliënt met een positief gevoel terugkijkt op haar baring, is mijn doel bereikt. MamaTENS kan daarbij een handje helpen.”

Zelf pijn reguleren

“Iedere vrouw gaat op haar eigen wijze om met pijn. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van het stadium waarin een vrouw zit in een baring. Daarnaast is het verschil in draagkracht bepalend, in hoeverre ondersteuning wordt geboden en hoe groot het vertrouwen is in het eigen lichaam.  MamaTENS is een effectieve methode van pijnstilling, die vrouwen de kans biedt zelf het heft in handen te houden tijdens de bevalling. Het apparaatje kan worden ingesteld op ieders persoonlijke wensen. Zodra de eerste wee zich aandient, kan de TENS al worden gebruikt. Het lichaam kan direct endorfine aanmaken, wat de mate van pijn nog meer doet afnemen. Groot voordeel ten opzichte van medicamenteuze methoden is dat je niet aan bed gebonden bent, maar kunt blijven bewegen. En de ervaring leert weer dat door te blijven bewegen, je vaak beter bevalt!”

Uit eigen ervaring

Petra ter Veer“Ik heb met veel plezier kennisgemaakt met MamaTENS. Ook de vrouwen die ik persoonlijk heb begeleid, zijn enthousiast over deze vorm van pijnverlichting. Het is een handzaam apparaat, makkelijk in gebruik en kan zowel thuis, als in een geboortecentrum of ziekenhuis worden toegepast. De elektroden die op de rug van de cliënt worden aangebracht, zijn herbruikbaar. Mede door de relatief lage kosten, hebben wij besloten het zelf in de praktijk aan te bieden. Ik hoop van harte dat de zorgverzekeraars lucht krijgen van deze bijzondere methode van pijnbestrijding en ertoe kunnen bijdragen dat de MamaTENS voor een grotere groep vrouwen toegankelijk wordt. Aan mij zal het in ieder geval niet liggen.”

Januari 2013.